O aiureală: generalul iranian Suleimani, marele strateg al Rusiei

O aiureală: generalul iranian Suleimani, marele strateg al Rusiei
Publicat: 08/10/2015, 15:49

Ce ne spune Reuters? Că temutul general Suleimani, comandantul Forțelor Speciale Quds – ramura externă a Gărzilor Revoluționare iraniene – omul Ayatollahului Khamenei, a făcut în iulie o vizită la Moscova. „Soleimani a pus harta Siriei pe masă”. Nu se precizează în fața cui. Pot presupune că în fața președintelui Putin și a ministrului Apărării Serghei Shoigu, cărora le-a deschis ochii: Acum e momentul să interveniți și să acționați ca o mare putere! Vă spunem noi cum.

O aiureală. Suleimani cunoaște perfect situația din Siria, unde are echipe de comando de multă vreme. E un tactician strălucit, dar nu un strateg. Iar planul Rusiei de a interveni în Siria e unul copt la fața locului și nu la Tehran. Ce s-a discutat în multele vizite pe care Qassem Suleimani le-a făcut la Moscova în ultimul an sunt detaliile tactice ale colaborării în teren.

Despre vizita din iulie s-a vorbit mult în vară. „Intelligence sources” au dat atunci presei toate amănuntele: comandantul iranian a descins în capitala Rusiei cu un avion de linie, zborul 5130 al companiei Air Iran, în dimineața de 24 iulie, la ora 6.50. și a plecat în noaptea de 26 iulie, la ora 22.25, cu zborul 5120 al aceleiași companii. De ce atâtea amănunte? Fiindcă Serviciile Secrete voiau să demonstreze irefutabil că Suleimani încălcase – a câta oară? – Rezoluția 1747 a Consiliul de Securitate al ONU, care îi interzicea să părăsească Iranul.

Chiar Reuters dăduse o știre despre întâlnirea dintre Putin, Shoigu și Suleimani (negată, ca de obicei, de oficialii de la Kremlin), oferind cititorilor, pe surse, și subiectul discuțiilor: un import de arme pentru Iran, între care un sistem de rachete sol-aer, cu rază lungă de acțiune, S-300. Nimic despre Siria, deși desele vizite ale generalului pot presupune că pregăteau în amănunt apropiata descindere a rușilor pe coasta Mediteranei de est. Proiectul a fost bine pus la punct, dovadă că astăzi aviația rusă se coordonează perfect cu forțele de la sol (armata lui Bashar Al-Assad, forțe de elită iraniene și miliții Hezballah).

La sfârșitul lui septembrie, când premierul Netanyahu a vizitat Moscova, aruncam într-o paranteză informația: „Cu zece zile înainte de vizita delegației israeliene, la Moscova ajunsese generalul iranian Qassem Suleimani, membru al Armatei Gardienilor Revoluției, comandantul brigăzii paramilitare a acesteia, însărcinată cu operațiunile clandestine în străinătate”.

Terorist și anti-terorist, detestat și adulat, generalul Qassem Suleimani (58 de ani) e o legendă a Orientului Mijlociu. Ayatollahul Khamenei l-a declarat un „un martir viu”, iar americanii s-au folosit de vasta lui experiență, atât în Afganistan cât și în Irak.
Mare parte a acestui an, a luptat alături de milițiile șiite din Irak împotriva ISIS, nu din elicopter, ci în crunte înfruntări directe. Dacă n-ar fi fost acolo și în 2014, la Jurf al-Sakher, la Samarra, la recapturarea Tikritului, alături de kurzi la Amirli sau la Irbil, luptând de aceeași parte cu coaliția condusă de Statele Unite, „Califatul” s-ar fi instalat în inima Bagdadului.

Generalul Suleimani i-a croit lui Bashar Al-Assad planuri de luptă împotriva rebelilor și ISIS, cu care președintele Siriei a reușit să smulgă câteva orașe din mâinile milițiilor jihadiste.

Dacă până acum a stat în umbră, de aproximativ un an de zile e foarte dubios de vizibil. Iranienii îl îndeamnă să candideze la prezidențialele din 2017, convinși că personajul acesta mereu victorios, la fel de crud ca dușmanii săi, ar putea să pună capăt corupției politicienilor.

Pentru ostașii săi e un erou, istorii fabuloase despre faptele sale de vitejie, despre curajul său nebunesc, circulă prin deșert precum caravanele. Refuză să poarte vestă antiglonț și explică: „Moartea nu e sfârșitul, ci începutul vieții”.

Rușii din aer au în el, precum americanii în Irak, un neprețuit sprijin la sol.

Meșteșug de propagandă – un mobilizator imn de slavă lui Suleimani:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×